Биография Литература Int. Film Service Филми
 

 

 
..:: Книги и литературно творчество

НОВО!!!

"МЪЖЕТЕ В МОЯ ЖИВОТ"

През 2005 година Елена Димитрова публикува новия си роман „МЪЖЕТЕ В МОЯ ЖИВОТ”, 198 стр. Съвременен роман, издаден от Издателско ателие „Аб”- Анго Боянов.

Романът пресъздава чрез живота на една българка- интелектуалка характерните особености на времето, което наричаме „тоталитарно”, и времето на демократичните промени. Любовните „истории” на жена-журналист по своеобразен начин , подобно на лакмус, отразяват същността на годините преди „нежната революция” и след това. Във всички времена, през които е преминало човечеството, връзката „мъж-жена” и отношението на мъжете към жените и обратното са най-ярките белези за духовната и моралната същност на обществото.

Въпреки че романът има на места сексуален „привкус”, авторката прави своите житейски изводи за най-верните, най-чистите и най-достойните взаимоотношение между хората, за които в края на живота става ясно кои са истинските морални и човешки ценности.

Действието се развива в синхрон с амбицията на една „напориста”репортерка, защото героинята, по професия журналист, обикаля както България така и далечни страни на света. В България работи на интересни места- на строежа на Кремиковци като млада репортерка, в телеграфната агенция, в Българската телевизия. Професията й я среща с хора от различно естество.

ПРОЧЕТИ ОТКЪСИ ОТ РОМАНА!


"ОТ СВЕТЛИНАТА ДО КРАЯ"

През 2005 година Елена Димитрова издаде стихосбирката „ОТ СВЕТЛИНАТА ДО КРАЯ”- 123 стр.,Издателско ателие „Аб”- Анго Боянов. Част от стиховете в новата стихосбирка са вече печатани в издадените през 1992 и 1998 г.стихосбирки ”ОБИЧАМ ТЕ” И „ УМОРЕНО ЛЯТО”. В стихосбирката има включени пет стихотворение от Елена Димитрова на английски, немски,френски и руски език.

Върху корицата на стихосбирката е картина от художника Павел Митков. Графиките между стиховете са на художниците Анжела Минкова и Симеон Спиридонов
Стихосбирката бе замислена с цветни илюстрации от картини на съвременни български художници, проект, който не успя да се осъществи, въпреки благородното желание на художниците да участват в книгата със свои творби. Художниците, предоставили възможност да участват с картини в стихосбирката са: Никола Манев, Величко Коларски, Иван Манойлов, Михаил Камберов, Огнемир Киров, Павел Митков, Дора Кънчева, Теню Желев, Николай Янакиев и Десислава Денева-Деде.

ОТКЪСИ ОТ СТИХОСБИРКАТА ("ОТ СВЕТЛИНАТА ДО КРАЯ")

ЕЛЕНА ДИМИТРОВА има подготвени за печат два исторически романа: „ ЦАР ПЕТЪР, ЦАРИЦА ИРИНА И БОГОМИЛИТЕ” 210 страници И „КАН ЮВИГИ ПРЕСИЯН И СЛАВЯНКАТА”- 200 страници.

По-стари издадени книги :

- “Кремиковски пролет” - стихове;
- “Ухание на дим” - стихове;
- “През Сахара до Тасили” - пътепис за Алжирска Сахара и уникалните рисунки в скалите;
- “Любовта не остарява” - роман;
- “Заместникът на Левски” за Атанас Узунов - документална повест, базира се на документи от архива му в Националната библиотека “Св.св Кирил и Методий”;
- ”Разговор с рода” - очерци за видни българи и техните родове;
- ”Изкачване по страдането” - документална повест за големия български художник, емигрант в САЩ - Димитър Батоев;
- “Обичам те” - стихове;
- “Най-добрата майка” - приказка за деца;
- “Миражите на пустинята” - пътепис, второ преработено издание на “През Сахара до Тасили”;
- “Алма-любовта на кан ювиги Телериг” - исторически роман, първият от поредицата исторически романи за важни събития и любов в управлението на кановете: кан ювиги Пресиян и цар Петър ,синът на цар Симеон.

- “Уморено лято” - стихове - включва стихове на Елена Димитрова от по-дълъг период на творчеството й. Има цикъл, посветен на пророчицата Ванга, както и на орфическата идея. По начало Елена Димитрова има афинитет към нравствено-философските теми в поезията, които българинът носи като тракийско-орфическо наследство, култът към бог Тангра /Вселенският ред/. Стихосбирката съдържа цикъл “Сахарски стихове” , резултат от пътуването на поетесата през Сахара и живота й при туарегите, наред с изключително интересна философия, отразена блестящо от Антоан Сент Екзюпери в книгата “Малкият принц”. Стихосбирката съдържа и четири поеми: “Четиридесетгодишна”, “Поема за това, което не е ревност”, “Помниш ли , когато беше жива” - “Поема за майката” и “Писма от морето”. ;

ОТКЪСИ ОТ СТИХОТВОРЕНИЯ
Из книгата “МИРАЖИТЕ НА ПУСТИНЯТА”
Из книгата “АЛМА – ЛЮБОВТА НА КАН ЮВИГИ ТЕЛЕРИГ”

 
Корицата на "Обичам те" Корицата на "Алма - любовта на кан ювиги Телериг" Корицата на "Любовта не остарява" Корицата на "Миражинте на пустинята" Корицата на "Разговор с рода" Корицата на "Заместникът на Левски"
 
 
 
Биография | Литература | International Film Service | Филми | Горе
Елена Димитрова - Всички права запазени! И ти ли искаш страница? --> кликни тук