Биография Литература Int. Film Service Филми
 

 

 
..:: Книги и литературно творчество
 

Из книгата “МИРАЖИТЕ НА ПУСТИНЯТА”

   “Светът на Тамрит ни принадлежеше. Ние бяхме на негова територия, в неговите граници, защото всичко, което ни заобикаляше, надхвърляше и най-плодовитото въображение. Пред нас, в дъното на скалната козирка, бе живият спомен, оставен преди хиляди години от пастирите на Тасили: един вол, с изящни, контрастиращи на червеното тяло бели рога, който спъваше сякаш в меката, разтваряща се под краката му трева на саваната.

   Копието , което Анри Лот е направил и е показал в книгата си само удостверява, че около 3 500 години преди новата ера тук е сложено началото на най-великата натуралистична школа в света /така смята той/. Но оригиналът пред очите ни действаше непосредствено, в един значително по-широк план, обхващаш както творбата, така и нейния безименен създател. Кой е той?”

“На два часа камилски ход от Тамрит е местността Сефар – една обширна територия с много изображения под навесите и в пещерите. В противоположна посока е Тан Зумайтак и скалите на Аджефу. И макар че Тасили е “Сахарският Лувър”, за разлика от световно известния музей в Париж, не можем да минем “галоп” през всички “зали и залички”, само и само да кажем после, че сме видели с очите си тази съкровищница на човешкия дух. В Тасили бързият ход не помага, не помага и ...голямото желание. Трябва време и много средства. А на нас нито храната, нито водата ще ни достигнат за повече от една седмица. Трябва да изберем по-леснодостъпните и сравнително по-близки до лагера ни фрески.”

   “Открихме още едно неудобство на Сахарския Лувър. Нямаше никакви канапета по средата на залите , за да седнем на необходимото за състедоточаване от разстояние в една или друга творба. Трябваше да се катерим по сипеи, да се провираме през камънаците, да се бодем по изсъхналите тръне, да следим да не легнем върху някое влечуго и да гледама на ”паната” в “изложбените зали” легнали по гръб. Но и в тази недотам удобна поза за среща с изкуството, възприятието е неописуемо, а впечатленията получават същата трайност, каквато имат самите фрески.”

   “Бяхме капнали от умора. Изпихме трите чаши чай, както повелява обичаят на туарегите, и заспахме като мъртви. Под старите износени бризенти на палатките беше тъмно и задушно, но трябваше да затворим отворите – вечер в Тамрит ставаше много студено. Но нито студът, нито острите камъни под спалните ни чували, нито предполагаемите животинки, които биха се промъкнали близо до нас, ни пречеха. Ходилата ни бяха целите в мехури, едва чувствахме краката си. Мускулите ни бяха като усукани. Не изпитвахме никакъв глад. Чаят утоли жаждата ни. В тази първа вечер , след дългото изкачване и обиколка на пещерите с рисунки, имах чувството , че и земята да се срине под мен, не би била в състояние да ме откъсне от съня.
Имахме още четири дни за обиколка на Тасили .”

 
 
 
Биография | Литература | International Film Service | Филми | Горе
Елена Димитрова - Всички права запазени! И ти ли искаш страница? --> кликни тук