Биография Литература Int. Film Service Филми
 

 

 
 
 
 
 
Елена и Слави Дончев у тях.
 
1999г. Преслав.
 
Екипът на филма "Славният Олимп" - Турция, 1997г.
..:: Филми
 
..:: НОВИ! Филми за българската история и култура

ПРЕЗ 2006 ГОДИНА ЕЛЕНА ДИМИТРОВА , ЗАЕДНО С РЕЖИЖИСЬОРА-ПОСТАНОВЧИК АЛИ ДЕРВИШ И ОПЕРАТОРА РУМЕН СМИЛЕВСКИ ЗАВЪРШИ ДВУСЕРИЙНИЯ ДОКУМЕНТАЛЕН ФИЛМ ЗА МУСТАФА КЕМАЛ АТАТЮРК -"МУСТАФА КЕМАЛ АТАТЮРК И БЪЛГАРИЯ" -1-ВА ЧАСТ, 36 МИНУТИ И "МИР В СТРАНАТА- МИР В СВЕТА"- 2-РА ЧАСТ, 40 МИНУТИ.

Филмът е копродукция с Националната турска телевизия ТРТ. Продуцент от ТРТ е г-н Фуат Кале със сътрудниците г-жа Дидем и г-н Йелмаз. Първата част се спира върху живота на Мустафа Кемал, когато е бил назначен за турски военен аташе в България- 1913-1914 година. Предадени са много важни и интересни случки от живота на младия турски офицер в България, срещите му с изявени български политици, висши военни, възторга му от културния живот в българската столица, от развитието на парламентаризма в България. Засегната е и любовта му с красивата българка Димитрина Ковачева, дъщеря на генерал Стилиян Ковачев. Изнесени са важни факти, базиращи се на спомени на приятели на Мустафа Кемал- той е споделял още като млад военен в България идеите и схващанията си: Османската империя трябва да се освободи от султаните и да се създаде модерна Турска република. До края на живота си Мустафа Кемал силно обича България и българския народ.

Филмът изнася като лайтмотив мисълта на Ататюрк: " Бил съм и винаги ще бъда приятел на българския народ. Всяко българско нещастие ми причинява невъобразима болка. Турция и България трябва да бъдат приятели. Който е против България, той е и против Турция". Втората част на филма "Мир в страната, мир в света" се спира върху идеите на Ататюрк за добросъседски отношения между страните на Балканите и решаване на всички спорни въпроси в света по мирен път. Подчертава се голямото международно признание за Ататюрк. Цитирано е изявлението на Чърчил при смъртта на Мустафа Кемал:" Смъртта на Ататюрк е загуба за цялото човечество".

Във втората част на филма , която е снимана главно в Анкара и Истанбул, са включени уникални архивни кадри от живота на Ататюрк като президент на Турската рупеблика.

Във филма участва и дъщерята на най-добрия приятел и съратник на Ататюрк Исмет Инюню- Йозден Инюню- Токер. Тя разказва за много важни събития по времето на Ататюрк. Интервюто е заснето в стаята в дома на Инюню, където са се събирали на разговор турските ръководители. Историци- изследователи на живота и делото на Мустафа Кемал Ататюрк също участват във филма: проф.д-р Дженгиз Хаков от София, ген. проф. д-р Стоян Андреев от София, проф. д-р Мехмет Сарай - от Анкара и проф. д-р Юсуф Халачоглу- от Анкара.

 

"БЯЛАТА ПОРТА НА РИЛА" - 45- минутен музикално-документален филм. Филмът е посветен на големия композитор на песни за България и планината Филип Аврамов. Като база за филма е ежегодният фестивал на планинарската и туристическата песен в Самоков "БЯЛАТА ПОРТА". Във филма звучат песни както на композитра Филип Аврамов така и на другия изявен компзитор на планинарската песен, който живее и твори в град Самоков, Борис Стрински, ръководител на хора на ветераните от град Самоков. Във филма са показани изпълнение и на хор "Планинарска песен"Филип Аврамов", на хорове от страната, на хор "Планинарска песен" и други. Оператор-режисьор на филма :Румен Смилевски, сценарист и продуцент: Елена Димитрова.

 
Кадър от филма.
"Храмът и дарителите"- за новопостроената църква "Свети Николай Чудотворец" в кв.Маслово-Костинброд- 25 мин.  
   
"Живей като другите и бъди благословен" - 32 мин. за писателя, сатирика и драматурга Мирон Иванов. Във филма участва дъщерята на писателя Петя Миронова, негови приятели и близки.
   
  Музеят в Плиска.
" Възкръсналият манастир" - за възстановения на дарителски начала манастир "Свети Спас" под връх Еледжик - Ихтиманско. Манастирът е ремонтиран , изографисан и поддържан от семейството на художниците Марянка и Красимир Касабови.
   
"Слънчев бряг-вчера, днес и утре"- 30-минутен документален филм за развитието на курорта "Слънчев бряг", който е в близост до град Несебър. Като се базира на спомените на един от създателите на комплекса, както и на разкази на съвременните ръководители на комплекса, филмът показва историята, днешното състояние и бъдещето на "Слънчев бряг".
   
"Джамията "Банябашъ"в София"- документален филм за историята на старата софийска джамия "Банябашъ". Филмът е изграден върху темата за духовното единство и толерантността между хората , изповядващи различни религии. Режисьор на филма е Али Дервиш, оператор- Румен Смилевски, сценарист и продуцент- Елена Димитрова. Филмът е произведен през 2003 година.
   
"Да изпееш живота"- 28 минутен музикален филм за състава "Ангобой капела". Филмът е сниман в градовете Несебър и Мелник. Съставът "Ангобой капела" изпълнява старинни италиански песни /песни на трубадурите/.
 
Кадър от филма.
 
Елена и Слави Дончев у тях.
 
1999г. Преслав.
 
 
 
Охридската църква "Св.Богородица" - X.2003.
 
Елена с игумена Йоан по време на снимките.
 
 
 
Кадър от филма.
 
Църквата на Св.Петка, построена от Ванга в Рупите.
 
 
 
 
  Корицата на книгата "Алма - любовта на кан ювиги Телериг"  
 
Охридската църква "Св.Богородица" - X.2003.
 
 
 
 
..:: По-стари филми за българската история и култура
Кадър от филма.
”За българския произход на св.св.Кирил и Методий” – 39 мин.
Филмът е с участието на д-р Божидар Димитров,
арх.Слави Дончев, базира се на изследванията на германските българисти д-р Михаил Маргаритов и Ангелика Хофер - Маргаритоф, проф.Моско Москов и други.
 
   
”Булгарите” - 27 мин.за произхода на древните българи. Филмът се базира на многогодишните изследвания на арх.Слави Дончев, един от най-добрите познавачи на живота на древните българи в Средна Азия.
   
  Музеят в Плиска.
”Княз Борис Първи- Покръстителят”- 28 мин. За покръстването на българите. Филмът показва Плиска и запазеното от времето на княз Борис Първи.
   
”От тук започна християнска България" - 20 мин. док. филм за Велики Преслав, епохата на цар Симеон Велики и християнството в България.
   
”Неолитните жилища”-14 мин. филм за най-добре запазените неолитни жилища в Европа, които се намират край Стара Загора.

”Играта шахмат и древните българи” - 25 мин.док. филм за приноса на древните българи при създаването на играта шахмат, за големите познания на древните българи в областта на математиката, физиката, строежа на вселената, астрономията. Не случайно един от първите календари на човечеството е ПРАБЪЛГАРСКИЯТ.
 
  Екипът на филма "Славният Олимп" - Турция, 1997г.
”Неизвестното за св.Седмочисленици” – документален филм в три части: “Духовното единство на Бълганите” - 28 мин., “Загадката на Охридската легенда” - 25 мин. и “Славянският Олимп” - 20 мин. Последният е сниман в планината Улу даг в Мала Азия - Турция, където е бил манастирът “Полихрон”.
 
”Пренасяне мощите на света Петка” - 20 мин. док. филм за пренасяне мощите на св. Петка от времето на цар Иван Асен Втори. Филмът е сниман в турския град в Мала Азия, някогашна столица на Никея. Във филма участва доц.Трендафил Кръстанов от Църковно - историческия и архивен институт в София.

”Църквата край Златния рог” - 28 мин. за църквата “Свети Стефан” в Истанбул.

”Църквата св.Николай Софийски” - 28 мин. за втория по големина храм в София.
 

”Роженската света обител” - 17 мин. за Роженския манастир. Във филма участва игуменът му Йоан.
 
  В църквата "Св.Георги" - 2000.
”Преподобна Стойна” - 17 мин. за преподобна Стойна и църквата “Свети Геоги Победоносец” край село Златолист, до град Сандански.
       
  Кадър от филма.
”Съкровищницата на България” - 30 мин.филм за най-ценните експонати от Националния исторически музей в София.
       
”Реквием за Ванга” - 55 мин. филм за Ванга.
 
 
”Ванга е винаги при нас” - 32 мин. филм за живота на пророчицата Ванга. Филмът показва родното място на Ванга, родната й къща в Македония, град Струмица и свидетелства за ясновидските й способности. Участват нейни близки и роднини.
 
”Чудото на Букоровския манастир” – 30 мин. док. филм за съвременни български ктитори и за ценни исторически находки в манастира.
 
”Бъди благословена” – 32 мин. док. филм за изключителната жена Цветана Кирилова – кака Цеца, която се грижи за Букоровския манастир вече близо десет години.  
 
”Историята на България в картини” - 25 мин. филм за художника Александър Лудколев, един от най-добрите познавачи на прабългарския бит и символика, отразил ги в живописни платна.
 
   
”И озарява със своята светлина” - 25 мин. за св.св.Кирил и Методий и Охридската книжовна школа.
 
 
“Аз не живея, аз горя” - 20 мин.филм за П.К.Яворов
 
” Пенчо Славйков и Мара Белчева” - 22 мин. док. филм за голямата любов между двамата. Стиховете във филма четат Наталия Бардская и Иван Донев.
 
 
”Ганю Иванов Койчев- забравеният голям художник”-25 мин.документален филм за големия художник Ганю Ив.Койчев.
>>> филми за българската природа
>>> филми от поредицата "Съвременни български художници"
 
Биография | Литература | International Film Service | Филми | Горе
Елена Димитрова - Всички права запазени! И ти ли искаш страница? --> кликни тук